DÜNDEN BUGÜNE TÜRK LOKUMU
Osmanlı döneminde saray mutfağının önemli bir parçası olan Türk lokumunun yüzlerce yıllık tarihi bulunuyor. Pers İmparatorluğu’nda M.Ö 226 ve 652 yılları arasında hüküm süren Sasanilerin sıkça tükettiği tatlı ‘abhisa’, kesin olmamakla birlikte lokumun kökeni olarak biliniyor. Lokum ilk başlarda ‘rahat ul-hulküm’ yani ‘boğazı rahatlatan’ olarak adlandırılırken geçen süre içerisinde ‘rahat lokum’ olarak adlandırılmıştır. Ve son olarak modern Türkçe ile birlikte ‘lokum’ denmiştir.
Anadolu’daki bilinirliği 15. yüzyıldan başlamıştır. 17. yüzyılda ise en popüler zamanlarını yaşamıştır. 18. yüzyıla gelindiğinde ise seyyahlar Avrupa’ya lokumu götürerek ‘Turkish Delight’ olarak tanıtmıştır. Lokum buralarda da popülarite kazanmıştır. Osmanlı’da seri üretim 1777 yılında başlamıştır. İlk başlarda bal, meyve şurubu ve un ile karıştırılarak üretilmiştir. Nişasta ve rafine şekerin icadı ile günümüze kadar tat değişiklikleri yaşamıştır.
Lokum çeşitleri
Damak tadı, üretim şekli ve üretim yerine göre birçok lokum çeşidi bulunmaktadır. İşte lokum çeşitlerinden bazıları: kuş lokumu, fındıklı lokum, cevizli lokum, çifte kavrulmuş lokum, antep fıstıklı lokum, hindistan cevizli lokum, kaymaklı lokum, meyveli mini lokum, limonlu lokum, naneli lokum, narlı lokum, antep fıstık krokanlı lokum, narlı antep fıstıklı lokum, safranlı narlı antep fıstıklı lokum, atom lokum, gül yapraklı narlı antep fıstıklı lokum, çikolatalı lokum.
Lokumun besin değerleri
Kullanılan malzemeye göre besin değerleri değişmekle birlikte ortalama değerler bulunmaktadır. 100 gram lokumda: 89.28 gr karbonhidrat, 0.12 gr protein, 0.19 gr yağ, 0 gr lif, 0 mg kolesterol, 19 mg potasyum, 5 mg kalsiyum, 0.1 mg demir bulunmaktadır.
Lokumun faydaları
Dünya genelinde Turkish Delight olarak ün yapan lokum günümüzde kız isteme törenlerinin, nişan, söz, sünnet gibi özel davetlerimizin baş tacı olarak belirtebileceğimiz tatları arasında yer almaktadır. Bununla birlikte kahve yanlarında atıştırmalık olarak ya da evimize gelen misafirlere özel ikram olarak sunulan lokum çeşitleri bulunmaktadır.
Türk lokumunun insan vücudu ve sağlığı için birçok faydası bulunmaktadır işte, onlardan öne çıkan birkaç tanesi;
-
-
-
- Bademcik iltihaplarının önlenmesinde yarar sağlar,
- İçeriğindeki karbonhidrat böbrek hastaları için faydalıdır,
- Yara ve çıban gibi cilt sorunlarının iyileşmesinde yarar sağlar.
- Dişlerin korunmasında ve güçlenmesine etki eder.
-
-
Türk Lokumunu Fazla Yemek Zararlı Mıdır?
Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi lokumun da fazlası zarardır. Sağlıklı ve doğal bir besin olan lokumun içerisinde karbonhidrat, nişasta ve şeker bulunur. Fazla lokum tüketimi vücudun bu bileşenleri sindiremeyerek karaciğerde yağa dönüştürmesi ile sonuçlanır. Bu da kilo alınması anlamına gelmektedir. Bu yüzden çok fazla lokum tüketilmemelidir.
Lokum nasıl servis edilir?
Türk mutfağında bulunan yemek ve tatlıların birden fazla sunum şekilleri vardır. Durum lokumda da aynıdır. Lokum mendilin içinde servis edildiği gibi; şekerli, orta ve sade Türk kahvesi yanında kahve içimi boyunca emilme suretiyle de ikram edilir.