ŞEFFAF ÜRETİM VE LOJİSTİK PROSESLERİ

 

Endüstri 4.0’daki ağ bağlantısının tüm üretim prosesine pozitif etkileri, tutarlı şeffaf üretim olarak tanımlanır. Ağ bağlantısı başarılı olursa, bu şeffaf üretim türü, tüm tedarik zincirindeki sipariş işlemlerine ve müşteriye teslimata kadar tüm üretim ve lojistik proseslerine bir genel bakış sağlar. Bu sayede malzeme ve kaynak tüketimi azalır. Ek olarak, üretim ve tedarik ağları bütünsel olarak optimize edilir. Akıllı takip ve izleme çözümleri, ağ bağlantılı proses zincirinde kesintisiz algılama, tanımlama ve ürünün ve malzemenin izlenebilirliğine olanak sağlayan veriler ve bilgiler üretir.

 

Kesintisiz ağ bağlantısı: her ürün görüş alanında

Takip ve izleme çözümlerini realize etmeye yönelik teknik olanaklar çok çeşitlidir. Mümkün olan en iyi okuma performansı ve sistem entegrasyonu için uygun tanımlama teknolojisinin seçimi, mevcut gerekliliğe göre değişir. Akıllı fabrikada, Endüstri 4.0 uyumlu çözümler olarak özellikle RFID’ler ve programlanabilen kameralar gündeme gelir. Üretim zinciri boyunca kurulan sensör sistemi, veri taşıyıcılar aracılığıyla hangi montaj adımlarının başlatılması gerektiğini algılar ve teslimata kadar sürekli bir şeffaflık sağlar.

 

Her proses için şeffaflık

Sensör zekası, günümüzde sadece realiteyi belirlemek değil, sensördeki bilgileri de uygun şekilde işlemek anlamına geliyor. Bu şekilde, örn. esnek bir çıktı formatı sayesinde, mantıksal koşullar ayarlanarak ve birleştirilerek veri çıktısı gerekliliklere tam olarak adapte edilebilir. Bu nedenle gelecekte de her teknoloji kendi yetkisine sahip olacak: RFID, örneğin veri taşıyıcıların okunması ve yazılmasına ve bununla birlikte birden çok kez kullanılmasına olanak sağlar, ayrıca direkt bir “görüş teması” da gerekli değildir. Buna karşı, kamera tabanlı kod okuyucular 2D kodları ve düz yazıyı da okur. Kaydedilen görüntüler arşivlenebilir ve analiz edilebilir.